Oedeemtherapie

Oedeem is een vochtophoping in een bepaald deel van het lichaam. De therapie wordt gegeven door een gecertificeerd en gediplomeerd oedeemtherapeut.

Oedeem is een ophoping van vocht in een bepaald deel van het lichaam. Normaal gesproken wordt het vocht uit de bloedbaan gefilterd en gezuiverd door de lymfevaten. Als deze vaten overmatig of niet goed functioneren ontstaat er een disbalans in het vochtgehalte. Hierdoor kunnen lichaamsdelen gaan zwellen.

Er bestaan verschillende vormen van oedeem met ieder een eigen oorzaak. U kunt bij ons terecht voorbehandeling aan de volgende soorten oedeem:

  • Lymfeoedeem (ook na een operatie bij bijv. Borstkanker)
  • Lipoedeem
  • Veneus oedeem
  • Dependency oedeem

De therapie wordt gegeven door een gecertificeerd en gediplomeerd oedeemtherapeut. Er kunnen verschillende therapievormen worden toegepast waaronder manuele lymfedrainage, compressief zwachtelen, oefentherapie, medical lymftaping, etc. De behandeling kan bij u thuis worden gegeven indien dit noodzakelijk is.

Deze vorm van therapie kan uitsluitend worden gegeven na een verwijzing via de huisarts of specialist. Met deze verwijzing wordt de behandeling vergoed door de zorgverzekeraar.

Onze praktijk werkt bij deze aandoening samen met diverse thuiszorgorganisaties.