FIT4MAMA'S

Fit tijdens en na je zwangerschap

fIT4mAMA'S

30% van de vrouwen houdt na de eerste zwangerschap een lichte wijking van de buikspieren (diastase)
25% van de volwassen vrouwen heeft klachten aan de bekkenbodem, zoals ongewild urineverlies

Negen maanden zwangerschap en een bevalling vragen veel van je lichaam. Fit zwanger zijn en goed herstellen na de bevalling is een belangrijk proces. Maar hoe doe je dat het beste en liefst ook het snelste?

Het Fit4Mama’s programma is voor vrouwen die zwanger zijn of recent zijn bevallen. Je kunt ook terecht indien je zwangerschap gerelateerde klachten hebt, zoals incontinentie, bekkenklachten of een diastase. Bij een vaginale bevalling zonder complicaties kun je in principe na 6 weken al beginnen met sporten. Bij een keizersnede is dit meestal 8 tot 10 weken. Je hebt na afloop een goede basis opgebouwd op het gebied van
kracht en uithoudingsvermogen en je weet waar je op moeten letten tijdens het sporten. Zo beheers je een goede ademhaling, co-contractie spierkorset, heb je een goed bewegingspatroon en zijn je leefstijl en voeding (weer) in balans.

Herstelen met deskundige begeleiding en ondersteuning 

Vraag het aan de mensen om u heen: het herstellen van een zwangerschap gaat meestal goed, maar duurt vaak langer dan je denkt. Soms gaat het niet zo goed en blijven klachten aanwezig. Deskundige begeleiding en ondersteuning helpen u sneller te herstellen en langdurige klachten te voorkomen.

Voorkom of behandel bekkenproblemen

Hormonen verweken tijdens de zwangerschap de gewrichtsbanden rondom het bekken. Het bekken kan daardoor soms niet voldoende steun geven en raakt overbelast met pijnklachten en problemen bij het bewegen als gevolg. We noemen dat bekkenpijn. Een paar sessies zijn vaak al voldoende om de pijn sterk te verminderen en dagelijkse activiteiten weer op te kunnen pakken.

Bewegen, welke oefeningen wel en welke niet?

Sporten mag tijdens de gehele zwangerschap en in principe weer 6 weken na een vaginale bevalling en 8 tot 10 weken na een keizersnede. Dit betekent echter niet dat je dan ook op het oude of reguliere niveau kunt sporten. Een zwangerschap en bevalling zijn ingrijpende gebeurtenissen, zowel fysiek als mentaal. Daarom is het belangrijk om de functie en kracht weer geleidelijk en gecontroleerd op te bouwen.